Fostul general putea fi tratat şi sub pază permanentă, însă magistraţii au invocat insuficienta cunoaştere a legii. Mihai Chiţac a fost eliberat după ce judecătorii militari s-au făcut că nu înţeleg legea adoptată după scandalul declanşat de suspendarea executării pedepsei asasinului Gorbunov.
Fostul general Mihai Chiţac a fost condamnat definitiv, la data de 15 octombrie 2008, de Completul de nouă judecători ai Curţii Supreme la 15 ani de închisoare, pentru activitatea sa în reprimarea revoluţionarilor de la Timişoara. El a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava-Spital.
La 29 decembrie 2008, fostul general a fost eliberat pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale pe cord. La 29 martie 2009, Chiţac s-a întors la Penitenciarul Jilava şi a depus la Tribunalul Militar Teritorial o altă cerere de întrerupere a executării pedepsei.
Numai că în urma scandalului declanşat de eliberarea din motive medicale a lui Serghei Gorbunov, cetăţean moldovean, cercetat pentru jaf armat, Parlamentul a adoptat, la 1 iunie 2009, legea care modifica articolul din Codul de Procedură Penală privind întreruperea, din motive medicale, a executării condamnărilor.
În pofida legii
Legea stabileşte foarte clar condiţiile prin care un condamnat poate cere amânarea executării pedepsei: „Nu poate fi admisă dacă se constată că tratamentul condamnatului se poate efectua sub pază permanentă".
De asemenea, legea mai stabileşte şi condiţiile în care un judecător poate amâna executarea pedepsei: „când se constată, pe baza unei expertize medico-legale, că persoana condamnată suferă de o boală gravă, care face imposibilă executarea pedepsei, iar instanţa apeciază că amânarea executării şi lăsarea în libertate nu reprezintă pericol concret pentru ordinea publică".
Expertiza medico-legală
O comisie de specialişti ai Institutului Medico-Legal „Mina Minovici"