Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă“, din comuna constănţeană Topalu, adăposteşte 228 de lucrări semnate de cei mai celebri pictori români. Picturile au fost donate de medicul Gheorghe Vintilă în anul 1960, în memoria părinţilor săi. Muzeul adăposteşte cea mai importantă colecţie de artă din mediul rural.
Comorile nebănuite se află la Topalu, un sat dobrogean situat pe malul Dunării, la jumătatea drumului dintre Hârşova şi Cernavodă. La intrare tronează două lucrări create de Nicolae Grigorescu. „Sunt pictate în ultimii săi ani de viaţă, când pictorul avea probleme cu vederea. Tocmai de aceea, culorile sunt pale, iar liniile sunt estompate. În istoria artei româneşti e cunoscută drept «perioada alb㻓, explică muzeograful Maria Buzatu.
Lângă Grigorescu e aşezată „Femeia cu copil la marginea oraşului“, a lui Ştefan Luchian, iar o sală întreagă este destinată lui Tonitza.
Pe pereţi sunt frumos aşezate 18 lucrări ale vestitului pictor român. În cealaltă cameră sunt picturi de Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu sau Dumitru Ghiaţă. Lângă ele, sculpturi semnate Oscar Han şi Ion Jalea. În total, sunt 228 de lucrări, dar niciun vizitator.
Cine a fost familia Vintilă
Povestea muzeului începe în anul 1960. Astăzi, sătenii abia dacă ştiu cine au fost Dinu şi Sevasta Vintilă. Amândoi, învăţători respectaţi în Topalu, au plecat la Bucureşti la începutul secolului, imediat ce copiii au terminat şcoala gimnazială. Unul dintre fii - Gheorghe - a îmbrăţişat profesia de medic, dar a vrut cu orice preţ să intre în lumea colecţionarilor de artă.
„A fost unul dintre medicii ginecologi care au făcut bani în anii ’50. A fost foarte bun prieten cu sculptorul Oscar Han, care l-a şi îndrumat în achiziţiile sale“, povesteşte Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa. Vintilă a fost bun prieten cu Tonitza, căruia îi vizita atelierul f