Este cel mai cunoscut arhitect din judeţul Gorj, serviciile sale fiind solicitate de-a lungul timpului de nenumăraţi oameni.
A descoperit pasiunea pentru desen pe vremea când era la şcoala primară, în Balta Albă. Învăţătoarea l-a sfătuit să se facă arhitect. „Atunci am auzit prima dată de această meserie. Îl desenam pe Stalin, desenam Kremlinul şi am făcut şi decorul la sărbătoarea noastră de copii“, spune arhitectul Dumitru Florescu. A urmat Şcoala Tehnică de Arhitectură din Bucureşti. „Îmi aduc şi acum aminte cu zâmbetul pe buze de cărămidă. Da, mama noastră e cărămida, profesorul ne-a desenat-o pe tablă şi ne-a spus că o să facem treabă cu ea“, adaugă arhitectul.
A studiat urbanismul, designul, scenografia, arhitectura civilă şi industrială. „Pe perioada facultăţii, m-a ajutat foarte mult domnul profesor Octav Doicescu, care a fost arhitect, una dintre marile realizări ale dumnealui fiind proiectarea cartierului de la Arcul de Triumf“, mai spune Dumitru Florescu.
După facultate, a fost repartizat la Institutul de Proiectare Carpaţi. A petrecut 14 luni pe litoral, la Pădurea Comorova, care acum este staţiunea Neptun. Apoi a lucrat la IPACH, în cadrul construcţiilor hidrotehnice, iar un an şi jumătate a fost proiectant la Porţile de Fier.
A proiectat hoteluri, biserici, blocuri şi primării
A ajuns prima dată la Târgu-Jiu în 1969, unde a stat trei zile, pentru o lucrare de pe Cheile Sohodolului. A revenit în Gorj pe 15 mai 1970 unde a şi rămas. „Când am venit aici, am fost proiectantul-şef al judeţului Gorj timp de un an“, a adăugat arhitectul.
Dumitru Florescu a proiectat planul urbanistic al Târgu-Jiului modern, alături de alţi proiectanţi. „A fost greu să găsesc oameni buni şi să îi menţin. Mi-a plăcut de la început cum arăta municipiul, pentru că reprezintă oraşul târg de sub munte. Era romantic, idilic, cu case foar