Romanii din strainatate n-ar trebui sa mai voteze daca nu stau cu noi! Sunt vorbe pe care le-am auzit cu stupoare de la oameni intrati in direct pe la emisiunile radio si le-am citit pe forumuri, emise de cei suparati de faptul ca votul diasporei a inclinat balanta alegerilor.
Adrian Nastase propune chiar o dezbatere publica pentru ca: "Cei care au plecat de multi ani din tara, chiar daca citesc presa si sunt informati, nu au contact direct cu realitatea. Nu sunt afectati, direct, de reglementari, de taxe si impozite, chiar si de o viziune sau alta asupra viitorului - in sanatate, educatie, etc. Prin urmare, votul lor ar trebui sa aiba o greutate mai mica".
Vorbele acestea, spuse, e drept, la mare suparare, denota o mentalitate pacatoasa, mai ales din partea celor care au defilat in campanie sub deviza ,,O singura Romanie?". O singura Romanie si mai mutle categorii de romani, adica?
Ne-au placut banii romanilor din strainatate, pe cand trimiteau in tara cate 6 miliarde de euro pe an, numai buni pentru acoperirea deficitului bugetar, dar acum, le punem in discutie votul. Plangeam de dragul lor in reportaje TV siropoase, dar acum ii stuchim intre ochi. Azi ne gandim sa le luam votul, maine poate le confiscam proprietatile din Romania.
Crunta duplicitate: suntem in stare sa revendicam nationalist orice om care are succes, chiar daca nu prea e roman, asa cum am facut cu Herta Muller, dar ne dezicem rapid de cei cu adevarat ai nostri atunci cand fac ceva ce nu ne convine.
Pana la urma singurul criteriu in functie de care un om are dreptul sa voteze este cetatenia romana. Orice alt criteriu introdus in discutie deschide o cale periculoasa.
Acum este invocat criteriul rezidentei, dar maine am putea vorbi despre altele. De ce sa diferentiem votul romanilor in functie de rezidenta si nu in functie de avere