Guvernul american va oferi asistenţă financiară şi tehnică, pentru echiparea unor instalaţii în România, care să poată detecta sursele radioactive
Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) din România şi Departamentul pentru Energie al SUA au semnat, ieri, un acord, prin care Guvernul american va oferi asistenţă financiară şi tehnică pentru echiparea unor instalaţii în România care să poată detecta sursele radioactive. "Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, care face parte din Guvernul american, va asigura asistenţa financiară şi tehnică pentru echiparea unor instalaţii din România care să poată detecta sursele radioactive de pe teritoriul României. Experţii americani vor selecta apoi amplasamentele unde este necesar acest echipament, cum ar fi, de exemplu, spitalele sau centrele de cercetare", a declarat, ieri, preşedintele CNCAN, Vajda Borbala, înainte de semnarea acordului.
Aceasta a adăugat că dotările vor fi făcute, cel mai probabil, până în primăvară. "Tipurile de instalaţii posibile a beneficia de această asistenţă sunt instalaţiile de stocare a deşeurilor radioactive, institutele de cercetare care utilizează surse de acest tip, instalaţiile medicale, instalaţiile de iradiere/sterilizare", a precizat Vajda Borbala.
Proiectul are, totodată, în vedere elemente legate de securizarea transportului surselor radioactive de mare activitate şi a materialelor nucleare speciale pe teritoriul României, precum şi instruirea corespunzătoare a personalului.
La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein, a precizat, cu ocazia semnării acordului, că efortul acestui proiect este ca materialul nuclear şi radiologic să nu cadă în mâinile persoanelor nepotrivite. "În baza acordului semnat, experţii din SUA vor colabora cu omologii români pentru a spori securitatea amplasamentelor civi