Romania va iesi din criza in a doua parte a anului urmator, insa doar din punct de vedere statistic, "doar pe hartie", a declarat pentru ZF economistul Liviu Voinea la lansarea cartii sale "Sfarsitul economiei iluziei - Criza si anticriza. O abordare heterodoxa".
"Pentru ca reluarea cresterii economice sa fie semnificativa, trebuie sa avem in vedere cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si cresterea veniturilor bugetare", a spus Voinea.
In opinia sa, gradul de ocupare a fortei de munca este un indicator mult mai relevant decat rata somajului. "In timp ce rata somajului ne spunea, in 2008, ca doar 4,4% dintre romani din populatia activa nu au un loc de munca, rata ocuparii ne spune ca in realitate 41% din romanii care ar putea munci in Romania nu o fac", scrie economistul in cartea sa.
Banii care vin de la cei aproximativ doua milioane de romani care lucreaza in strainatate ne bucura, pentru ca "finanteaza" deficitul de cont curent. Economistul afirma insa ca acesta este doar un mit.
"Este corect sa ne intrebam care este destinatia remiterilor si cat de benefic este un asemenea nivel ridicat al remiterilor. (...) In primul rand, remiterile sunt folosite preponderent pentru consum." Consumul a fost de altfel baza cresterii economice in Romania, ceea ce a determinat supraindatorarea populatiei si "o iluzie a bunastarii" - o eroare grava, crede Voinea.
"Am un prieten care m-a intrebat intr-o zi daca stiu pe cineva care sa nu fi luat un credit. Surprins, am stat putin sa ma gandesc. Intr-adevar, nu stiam pe nimeni", mai scrie Voinea.
Cartea a fost scrisa in doua luni, pe durata verii. "Sfarsitul economiei iluziei" are un pret de 49 de lei. "S-au vandut deja 1.000 de exemplare in patru saptamani, dintr-un tiraj de 2.000", spune Bogdan Ungureanu, executive manager la editura Publica - specializata in publicarea de carti de econom