Lipsa de transparenţă şi de predictibilitate în procedurile de accesare a fondurilor UE, dar şi amestecul politicului sunt principalele cauze ale gradului redus de absorbţie în România. Jumătate din sistemele de tratare a apei construite de comune cu fonduri SAPARD nu sunt funcţionale. Afirmaţia îi aparţine lui Szabolcs Ilyes, manager pentru România al firmei PNO Consulting. Acesta arată cum sistemul de achiziţii publice, care are ca principal criteriu de selecţie preţul, a co
Lipsa de transparenţă şi de predictibilitate în procedurile de accesare a fondurilor UE, dar şi amestecul politicului sunt principalele cauze ale gradului redus de absorbţie în România.
Jumătate din sistemele de tratare a apei construite de comune cu fonduri SAPARD nu sunt funcţionale. Afirmaţia îi aparţine lui Szabolcs Ilyes, manager pentru România al firmei PNO Consulting. Acesta arată cum sistemul de achiziţii publice, care are ca principal criteriu de selecţie preţul, a condus la o astfel de situaţie. „Au câştigat licitaţia firme fără expertiză, dar care au oferit cel mai mic preţ. Au dat o garanţie de numai un an pentru lucrări de infrastructură al căror termen de garanţie este cu mult mai extins. La două luni după ce s-a tăiat panglica, sistemul nu a mai funcţionat, iar bani pentru refacerea lui nu mai sunt. Ştiţi câte firme de proiectare au obţinut contracte pentru că au oferit 14.999 de euro şi nu 15.000?“, întreabă Szabolcs.
De ce ne ocolesc investitorii?
PNO Consulting a fost înfiinţată în urmă cu 25 de ani în Olanda, devenid una dintre cele mai importante companii europene de consultanţă în domeniul fondurilor nerambursabile. Astăzi, are 40 de birouri în 13 ţări europene, în România fiind prezentă în Bucureşti, Cluj şi în judeţele Harghita şi Covasna.
O altă problemă în accesarea fondurilor comunitare de către România, identificată de reprezentanţii