Condimentele şi ierburile aromatice aduc un plus de savoare preparatelor culinare. În plus, ele au proprietăţi terapeutice deosebite şi combat afecţiuni cu care ne confruntăm frecvent.
Dafinul combate răguşeala
Infecţiile respiratorii, stările febrile, răguşeala şi infecţiile buco-faringiene pot fi tratate cu supă de pasăre care conţine frunze de dafin (două frunze la o porţie). De asemenea, uleiul de dafin, folosit în salate, în pilaf sau în tocăniţe are efecte calmante în boala reumatică. Dafinul poate fi folosit ca prim ajutor împotriva intoxicaţiilor, chiar şi în stările de ebrietate. În astfel de situaţii, se opăresc 20 de frunze de dafin şi se lasă la macerat timp de
20 de minute. Ceaiul obţinut ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Coriandrul stimulează digestia
Folosit la prepararea mâncării, coriandrul stimulează digestia şi secreţia biliară. De asemenea, boabele de coriandru sunt un remediu pentru crampele abdominale, date de acumularea de gaze, şi pentru anorexie.
Seminţele acestui condiment sunt binevenite în preparatele de cartofi sau de varză, la pregătirea sosului pentru marinarea cărnii de miel, de porc ori de vită. Poţi da un gust deosebit fripturii de pui sau peştelui adăugând boabe pisate de coriandru.
Scorţişoara reglează nivelul glicemiei
Persoanele care suferă de diabet pot folosi scorţişoara în salate de fructe în locul zahărului (zilnic, câte o linguriţă rasă la o porţie). După şase săptămâni, mirodenia reglează nivelul zahărului din sânge.
Scorţişoara este un excelent remediu care creşte toleranţa la frig. Friguroşii trebuie să urmeze o terapie cu pudră de scorţişoară (o linguriţă de pudră într-o ceaşcă de infuzie de busuioc sau într-o cană de vin fiert) timp de 10 zile.
Sughiţul şi spasmele digestive le poţi combate cu ajutorul unei linguriţe de pudră de scorţişoară infuzată în