Doriţi să concepeţi un copil, dar sarcina mult visată se lasă încă aşteptată? Află ce afecţiuni vă pot afecta fertilitatea, ce impact are stilul vostru de viaţă asupra aparatului de reproducere şi ce soluţii există pentru ca şansele de a avea un moştenitor să fie maxime.
Ce poate fi mai minunat decât să dai naştere unei fiinţe umane? Deşi poate părea simplu la o primă vedere, procesul de concepţie este unul foarte complex. Vârsta, stilul de viaţă, problemele de ovulaţie, calitatea spermei, echilibrul hormonal şi, în general, starea de sănătate a aparatului reproducător au un cuvânt greu de spus în reuşita acestui demers.
Şi cum datele statistice arată că problemele de fertilitate afectează 16 la sută din cupluri, iată ce poate sta în calea dorinţei voastre de a deveni părinţi şi ce soluţii există.
Fetele se nasc cu două milioane de ovule
La naştere, o fetiţă are deja în organism în jur de două milioane de ovule imature. Acestea sunt depozitate în ovare, fiind ţinute în săculeţi umpluţi cu lichid, numiţi foliculi. Atunci când fata ajunge la vârsta fertilă, ea începe să aibă menstruaţia lunar, pe perioada întregului ciclu ovarele eliberând un ovul pregătit să fie fecundat.
Delicata misiune a hormonilor
Dezvoltarea şi eliberarea ovulului depinde de echilibrul hormonal. Unii dintre hormonii implicaţi în procesul de reproducere sunt produşi de ovare, iar alţii de către creier, hipotalamusul controlând producerea hormonilor secretaţi de glanda pituitară (hipofiză).
Printre hormonii care acţionează în ovare, se află şi hormonul de stimulare foliculară (FSH) şi hormonul luteinizant (LH). Primul dintre aceşti hormoni stimulează foliculii din ovare, care, ajunşi la maturitate, produc estrogen. Cel de-al doilea este responsabil cu maturizarea ovulului şi cu ovulaţia.
Astfel, în timpul ovulaţiei, ovarele secretă atât estrogen, cât ş