În primele zece luni ale anului, datoria externă pe termen mediu şi lung a României a crescut cu 22,3% faţă de datele înregistrate la finele lunii decembrie 2008, până la 62,9 miliarde de euro.
De asemenea, datoria externă pe termen scurt a sporit cu peste 27% în intervalul ianuarie-octombrie 2009, la aproape două miliarde de euro, potrivit datelor publicate astăzi de Banca Naţională a României.
Aşadar, datoria externă a ţării noastre a avansat cu peste 8%, la 77,9 miliarde de euro. Din această sumă, datoria publică directă reprezintă peste 11,4 miliarde de euro.
Deficitul de cont curent s-a redus la 3,95 de miliarde de euro în primele zece luni ale anului, în scădere cu mai mult de 77% faţă de intervalul ianuarie-octombrie 2008. Scăderea s-a datorat comprimării importurilor cu aproape 67%, comparativ cu intervalul similar din 2008. Astfel, deficitul comercial s-a ridicat la 5,4 miliarde de euro.
În perioada menţionată, deficitul contului curent a fost acoperit în proporţie de 94,1% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au înregistrat 3,7 miliarde de euro, faţă de 7,6 miliarde euro în perioada ianuarie-octombrie 2008.
Împrumuturi guvernamentale
De la începutul anului, Finanţele au realizat împrumuturi de cinci ori mai mari decât cele contractate pe întreaga perioadă a anului 2008. Astfel, suma împrumutată se ridică la aproape 60 miliarde lei (14,1 miliarde euro).
Numai pentru luna decembrie, Ministerul de Finanţe are în plan să atragă, prin titluri de stat, o suma de 4,8 miliarde lei. În noiembrie, Executivul a împrumutat de pe piaţa internă 1,73 miliarde lei prin titluri de stat în monedă naţională.
CITIŢI ŞI:
Guvernul nu a aprobat bugetul
Statul se împrumută milliarde de lei pe săptămână
Finanţele mai ia