Corespondenta BBC pentru afaceri europene Oana Lungescu este romanca si a fugit din Romania lui Nicolae Ceausescu in anii ’80. In toamna acestui an s-a aflat la Bucuresti pentru un documentar care incearca sa explice ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani cu mostenirea temutei Securitati comuniste. CNSAS – care in 2005/2006 a primit doua milioane de dosare spre investigatie – i-a rezevat nu numai material jurnalistic, ci si o mare surpriza…personala.
Periplul printre imensele rafturi metalice incarcate de dosare de la Popesti-Leordeni, unde se afla arhiva CNSAS, e un moment incarcat de tensiune. In aer pluteste un miros amar-dulceag de hartie veche, dosarele sunt gri, podeaua e gri, usile imense sunt gri. Totul e gri, dar seful departamentului Investigatii de la CNSAS, Germina Nagat, spune ca a putea studia tot ce cuprinde acest adevarat buncar este "o raza de lumina". "Am asteptat ca aceste dosare sa fie declasificate vreme de 10 ani, dupa care am mai asteptat sase ani ca sa avem acces la ele. A fost o lupta grea", explica ea.
Dosarele pastrate la CNSAS ascund extraordinare povesti umane. Un fel de biblioteca a raului, cuprinzand istorii despre vinovatie, lasitate, dar uneori dovezi extraordinare de curaj. O astfel de poveste apartine violonistei Ioana Voicu Arnautoiu. S-a nascut intr-o pestera in Muntii Fagaras. N-a stiut ca este fiica ofiterului Toma Arnautoiu, ucis de Securitate, dupa noua ani de rezistenta in munti. Adoptata de o familie din Bucuresti, a aflat cine este cu adevarat dupa 1989 si, incredibil, dupa ce incepuse sa afle povestea eroica a grupului de rezistenta pe care l-a condus tatal ei pe latura sudica a Masivului Fagaras. Ioana Voicu Arnautoiu a vazut pentru prima data chipul mamei sale in dosarele de la CNSAS: o femeie slaba si obosita, fotografiata in inchisoarea in care avea sa si moara.
Dar nu numai acest