Uniunea Notarilor avertizează că, dacă Parlamentul sau guvernul nu va modifica legea certificării energetice a locuinţelor, piaţa imobiliară se va bloca de la 1 ianuarie.Potrivit articolului 23 al Legii 372/2005, din 2010 nu se mai pot încheia contracte de vânzare cumpărare sau închiriere pentru locuinţe dacă nu se prezintă certificatul energetic al clădirilor. Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) solicită amânarea termenului deoarece intrarea în vigoare
Uniunea Notarilor avertizează că, dacă Parlamentul sau guvernul nu va modifica legea certificării energetice a locuinţelor, piaţa imobiliară se va bloca de la 1 ianuarie.
Potrivit articolului 23 al Legii 372/2005, din 2010 nu se mai pot încheia contracte de vânzare cumpărare sau închiriere pentru locuinţe dacă nu se prezintă certificatul energetic al clădirilor. Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) solicită amânarea termenului deoarece intrarea în vigoare a noilor reglementări va crea noi bariere pe piaţa imobiliară.
Notarii avertizează că există riscul creşterii preţurilor, dacă vânzătorii vor transfera la client costurile obţinerii certificatului. Un alt risc este cel al reducerii ofertei imobiliare – apartamente ce deţin astfel de certificate energetice - în condiţiile în care, numărul auditorilor energetici care pot elibera certificate este foarte mic.
"Chestiunea ridică două probleme: prima este că o astfel de reglementare va ridica preţul locuinţelor vechi cu cel puţin 5-10% - prin costurile suplimentare pe care le implică protecţia şi certificarea energetică, a doua problemă ţine de capacitatea redusă a corpului auditorilor energetici de a răspunde solicitărilor, lista acestora este extrem de redusă. Dacă în Capitală sunt 176 de auditori, în Giurgiu sunt doar trei, în Ilfov, Călăraşi şi Ialomiţa câte unul, iar în Teleo