Ucraina a cerut Fondului Monetar International un ajutor de urgenta de circa doua miliarde de euro, pentru detensionarea "situatiei extrem de dificile" cu care se confrunta in indeplinirea obligatiilor externe, potrivit NewsIn care citeaza Financial Times. Totodata, prin acest imprumut se va evita propagarea problemelor Ucrainei in alte tari vulnerabile din punct de vedere economic.
"Urmatoarele trei luni sunt cruciale", a declarat vicepremierul ucrainean Hrihorii Nemiria. "A astepta nu este o optiune. Costul lipsei de actiune este mai mare decat costul actiunii si ar putea agrava situatia in regiune", a avertizat el.
Avertismentul oficialului are scopul de a creste presiunea asupra FMI, Statelor Unite si Uniunii Europene, intr-o perioada dificila pentru pietele financiare. Stabilitatea economiilor emergente a devenit sursa de ingrijorare dupa ce Dubai World a anuntat, spre surpriza generala, ca incearca sa obtina o restructurare a datoriei.
Bruxelles-ul este ingrijorat si de securitatea importurilor de gaz ale UE din Rusia, dupa criza din luna ianuarie.
Nemiria a refuzat sa dezvaluie daca Ucraina va intra in incapacitate de plata fara sustinerea FMI, dar a subliniat ca Guvernului ii va fi extrem de dificil sa plateasca salariile si pensiile si sa isi indeplineasca obligatiile externe, inclusiv platile lunare catre Rusia. "Ar fi o greseala fatala daca vom recrea riscul de destabilizare a regiunii", a spus el.
Ucraina are una dintre economiile cu cele mai mari probleme din Europa, Produsul Intern Brut (PIB) urmand sa se contracte cu 15% anul acesta., fiind afectat de criza economica mondiala, ceea ce a obligat tara sa ceara ajutorul FMI si UE.
FMI i-a virat 11 miliarde de dolari din totalul de 16,4 miliarde de dolari promisi, dar in urma cu doua luni a suspendat plata celei de a patra transe din imprumu