Pe 14 decembrie, la Primăria Iaşi va avea loc simpozionul „Zilele Revoluţiei Române la Iaşi”, cu participarea lui Ioan Scurtu, Dumitru Mazilu, Ioan Calafeteanu, Mihai Stoenescu şi Nicolae Prelipceanu, personalităţi ale Institutului Revoluţiei Române. Sursa: Maria Craus În Piaţa Unirii şi la fostul Sediu al Securităţii din Copou vor fi montate două plăcuţe din marmură, în memoria românilor din toată Moldova care au luptat împotriva regimului comunist.
„Vrem să scoatem în evidenţă faptul că Revoluţia a început la Iaşi. Pe 21-22 decembrie vom organiza şi o masă rotundă, la care vor participa reprezentanţii asociaţiilor „14 Decembrie 1989” şi „22 Decembrie 1989”, care vor elabora un document pe care să-l trimită la Parlament, pentru ca Iaşiului să-i fie conferit titlului de „Oraş iniţiator al Revoluţiei””, a susţinut Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului. „Sărbătoarea Libertăţii” Pe 14 decembrie şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi vor avea loc manifestări pentru a celebra libertatea dobândită în ultimii 20 de ani. În „Sala Paşilor Pierduţi” va fi realizată „Expoziţia Libertăţii”, cu obiecte care astăzi sunt parte din viaţa noastră de zi cu zi, dar care ar fi fost obţinute doar cu mari sacrificii sau deloc în timpul regimului comunist (portocale, Pepsi, posturi de radio, cărţi „occidentale” etc.).
„Fiecare obiect va fi ales de o persoană publică din domeniul culturii, publicisticii, mass media şi va fi expus alături de o descriere-poveste realizată de fiecare dintre vorbitori. Vom avea amenajat şi un podium pe care se vor urca membrii asociaţiilor studenţeşti şi vor vorbi liber, model preluat după celebrul „Colţ al Vorbitorilor”, amenajat în Hyde Park din Londra, ca un simbol al dreptului la liberă exprimare. Pe 14 decembrie, la ora 10.00, Gabriel Liiceanu, fondatorul editurii Humanitas, va ţine o conferinţă despre cele mai frum