Corporatiile petroliere din intreaga lume se vor lupta pentru a pune mana pe ultimele mari reverve de petrol din Orientul Mijlociu, in cadrul unei licitatii organizate de Irak.
Pe teritoriul Irakului se gasesc unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, exploatarea lor fiind extrem de ieftina, o adevarata oportunitate pentru companiile de profil.
In aceasta a doua licitatie organizata de Irak de la invadarea sa de catre Statele Unite, in 2003, vor fi oferite ultimele terenuri petrolifere imense din regiune, marii jucatori din domeniu fiind presati sa obtina un contract, fiind ultima sansa de a-si asigura accesul facil la miliarde de barili de petrol si, evident, la profituri uriase.
Firmele care au nu castigat contracte la prima licitatie sunt, cel mai probabil, cele care or sa se lupte aprig in cadrul celei de-a doua. Printre acestea se numara corporatia americana Chevron si cea franceza Total. Cele doua au format un consortiu si, impreuna, vor licita pentru Majnoon, unul dintre terenurile "supergigante".
Lukoil si ConocoPhillips vor licita impreuna pentru un alt astfel de teren, Qurna de Vest Faza Doi. Cele doua companii din Rusia, respectiv SUA, au pierdut prima data, in favoarea Exxon Mobil si Royal Dutch Shell, care au achizitionat Qurna de Vest Faza Intai.
Atat Total, cat si Lukoil negociasera drepturi de exploatare a terenurilor in timpul regimului lui Saddam Hussein, ceea ce le-ar putea oferi un avantaj, cunoscand deja locul, insa vor fi nevoite sa faca fata unei concurente feroce din partea celorlalte 40 de companii din cursa.
Ultima suta de metri
Aceasta a doua licitatie va fi complet diferita, spun analistii de la Reuters. Prima data, termenii contractului erau neclari, companiile nu stiau ce taxe va cere Bagdadul, iar riscurile legale, politice si de securitate er