Ucraina a cerut Fondului Monetar Internaţional un ajutor de urgenţă de circa două miliarde de euro, pentru a putea plăti pensiile şi salariile şi a-şi îndeplini obligaţiile externe, evitând astfel pericolul ca şi alte state din regiune să fie afectate, relatează Financial Times, potrivit NewsIn.
"Următoarele trei luni sunt cruciale", a declarat vicepremierul ucrainean Hrîhorii Nemîria. "A aştepta nu este o opţiune. Costul lipsei de acţiune este mai mare decât costul acţiunii şi ar putea agrava situaţia în regiune", a avertizat el.
Avertismentul lui Nemîria pare să aibă ca scop să exercite presiuni asupra FMI, SUA şi Uniunea Europeană, într-o perioadă dificilă pentru pieţe financiare. Stabilitatea economiilor emergente a devenit sursă de îngrijorare după ce Dubai World a anunţat, spre surpriza generală, că încearcă să obţină o restructurare a datoriei.
Bruxelles-ul este îngrijorat şi de securitatea importurilor de gaz ale UE din Rusia, după criza din luna ianuarie.
Nemîria a refuzat să dezvăluie dacă Ucraina va intra în incapacitate de plată fără susţinerea FMI, dar a subliniat că Guvernului îi va fi extrem de dificil să plătească salariile şi pensiile şi să îşi îndeplinească obligaţiile externe, inclusiv plăţile lunare către Rusia. "Ar fi o greşeală fatală dacă vom recrea riscul de destabilizare a regiunii", a spus el.
Ucraina are una dintre economiile cu cele mai mari probleme din Europa, Produsul Intern Brut (PIB) urmând să se contracte cu 15% anul acesta., fiind afectat de criza economică mondială, ceea ce a obligat ţara să ceară ajutorul FMI şi UE.
FMI i-a virat 11 miliarde de dolari din totalul de 16,4 miliarde promise, dar în urmă cu două luni a suspendat plata celei de a patra tranşe din împrumut, deoarece Kievul nu a implementat reformele economice cheie cerute, printre care un buget strict pentru anul 2010.
Poli