Cum deosebim gripa nouă de gripa sezonieră şi de virozele respiratorii obişnuite şi care este diferenţa între vaccinul antigripal care se face în fiecare an şi vaccinul împotriva gripei noi vom afla în continuare.
Gripa nouă, cu virusul AH1N1, cunoscută şi sub denumirile de gripă porcină sau gripă pandemică, se manifestă cu temperatură de 37,5 - 38 de grade Celsius, stare generală alterată, secreţii nazale, şi tuse, iar gripa sezonieră dă febră de 39-40 de grade Celsius, stare generală alterată care îl doboară la pat pe bolnav. La acestea se adaugă frisoane, dureri musculare şi articulare, dureri de cap şi ale globilor oculari. Atât gripa sezonieră, cât şi cea nouă nu pot fi confundate cu virozele respiratorii obişnuite ale căror simptome sunt: nas înfundat, puţine secreţii nazale apoase şi dificultate la înghiţire. În cazul virozelor respiratorii obişnuite lipseşte febra.
Răspândirea gripei poate fi limitată prin măsuri de igienă corporală, iar prevenirea se face prin vaccinare. O persoană se poate vaccina în acelaşi timp împotriva ambelor tipuri de gripă.
Despre vaccinul împotriva gripei sezoniere
Despre vaccinul împotriva gripei sezoniere şi creşterea imunităţii prin vaccinare, Ministerul Sănătăţii ne spune că trebuie să ştim următoarele:
1. Gripa este cauzată de un virus foarte contagios, care se răspândeşte prin strănut şi tuse şi care provoacă în fiecare an un număr mare de îmbolnăviri, uneori epidemii sau chiar pandemii.
2. Epidemiile de gripă apar în medie o dată la trei ani, epidemie însemnând o incidenţă crescută a bolii într-un grup de oameni, de exemplu vârstnici sau copii;
3. Pandemiile de gripă au apărut de trei ori în ultimii o sută de ani, prin pandemie înţelegând că boala afectează un procent mare de persoane dintr-o zonă geografică sau continent.
4. Administrarea vaccinului antigripal poate