Piețele europene au incheiat saptamana cu o noua zi de creșteri, in urma avansului inregistrat de producția industriala din China și a creșterilor peste așteptari ale vanzarilor retail din SUA. Creșterea prețurilor la metale a ridicat valoarea acțiunilor companiilor de exploatare, in timp ce sectorul financiar a inregistrat o corecție negativa dupa creșterile semnificative de ieri.
Prețurile de producție din Marea Britanie au crescut in noiembrie in cel mai rapid ritm din ultimele noua luni, inregistrand un avans de 2,9% fața de aceeași perioada din 2008. Creșterea lunara a fost de 0,2% fața de octombrie, al noualea avans consecutiv, și a fost in linie cu așteptarile analiștilor.
Evoluția crescatoare a prețurilor a fost inregistrata in toate cele 10 categorii ale indicelui, fiind cea mai pronunțata pentru produsele petroliere. Aceasta situație ar putea intensifica presiunile inflaționiste, cu efecte negative asupra planului bancii centrale de menținere a nivelului scazut al dobanzilor pentru stimularea economiei Marii Britanii. Rata anuala a inflației din Ungaria a crescut in noiembrie la 5,2% fața de 4,7% in octombrie, depașind estimarile medii de 5% ale analiștilor. Piețele europene au incheiat saptamana cu o noua zi de creșteri, in urma avansului inregistrat de producția industriala din China și a creșterilor peste așteptari ale vanzarilor retail din SUA. Creșterea prețurilor la metale a ridicat valoarea acțiunilor companiilor de exploatare, in timp ce sectorul financiar a inregistrat o corecție negativa dupa creșterile semnificative de ieri.
Prețurile de producție din Marea Britanie au crescut in noiembrie in cel mai rapid ritm din ultimele noua luni, inregistrand un avans de 2,9% fața de aceeași perioada din 2008. Creșterea lunara a fost de 0,2% fața de octombrie, al noualea avans consecutiv, și a fost in linie cu așteptarile