Profesorul John Chrysostom Medaille este autorul unei antologii intitulate "A Treia Forta: Economia libertatii - Renasterea Romaniei profunde", aparuta la Editura Logos si din care Ziarul de duminica a publicat cateva fragmente. Aflat in Romania pentru lansarea si promovarea cartii, profesorul John Medaille a inceput sa scrie, la intoarcerea in SUA, o serie de articole pe marginea evenimentelor amintite. Iata-l pe primul dintre ele.
Tocmai m-am intors din una dintre cele mai remarcabile calatorii pe care le-am facut in viata mea, o sedere de zece zile in România, unde m-am aflat cu scopul de a promova o antologie de texte pe teme de economie distributista si locala: "Economia libertatii: Renasterea României profunde". Fiecare zi petrecuta in aceasta tara a insemnat pentru mine o noua aventura; voi scrie pe larg despre toate lucrurile fascinante care s-au petrecut si despre minunatii oameni pe care i-am intâlnit. Cred insa ca lucrul cel mai potrivit este sa incep aceasta poveste cu sfârsitul, intrucât ultima zi din calatoria mea a fost cea care le-a luminat pe toate celelalte: ultima zi a dat inteles intregii mele calatorii si a vadit pentru ce luptam, atât in cadrul acestei calatorii cat si la "The Distributist Review".
Impreuna cu dr. Ovidiu Hurduzeu, cel care a ingrijit impreuna cu mine antologia, cu editorul ei, Alexandru Ciolan si fiul sau Andy, ne-am intors cu masina de la Iasi, din nordul tarii - unde am avut o dezbatere cu un economist din mainstream si un adept al scolii austriece. Despre aceasta dezbatere voi scrie mai mult cu alta ocazie. Intrucât cartea se refera la "România profunda", colegii mei mi-au oferit ocazia sa vad aceasta Românie care cuprinde 46% din populatie. In drum spre Iasi, am mers pe soselele principale, dar la intoarcere am luat-o pe drumurile laturalnice, de-a lungul râului Prut, care formeaza granita cu Basar