Intenţia preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, de a obţine aprobarea Parlamentului pentru utilizarea forţei militare în afara Rusiei ca să-şi apere cetăţenii a alarmat ţările vecine.
Acestea îşi caută o „umbrelă" protectoare care să le apere de eventuale acţiuni impredictibile ale Kremlinului. Posibila punere în practică a unui asemenea scenariu militar de către Moscova a provocat îngrijorare chiar şi în Crimeea pro-rusă.
„Intenţiile declarate ale Rusiei ar putea rupe echilibrul global", a declarat viceguvernatorul Sevastopolului şi parlamentar de Crimeea, Vladimir Kazarin. În opinia acestuia, hotărârea Moscovei a fost provocată de evenimentele din Caucaz, în special de războiul cu Georgia. În august 2008, flota rusă de la Marea Neagră a fost implicată în evenimentele din Caucazul de Sud. Astfel, „Ucraina, unde îşi are baza flota rusă, s-a «trezit» în acest conflict, fără voia ei".
În opinia oficialului de la Sevastopol, este necesar ca autorităţile din Ucraina să se gândească la „contraponderi pentru diminuarea riscului în regiune". O astfel de măsură de prevedere ar fi Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, lansat în mai 2009 pentru ameliorarea relaţiilor politice, economice şi comerciale cu şase foste ţări sovietice de „importanţă strategică", şi anume Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
Kievul ar putea utiliza Parteneriatul Estic ca pe o „poliţă de asigurare" împotriva unui posibil „diktat" din partea Rusiei, susţine Serghei Tolstov, directorul Institutului Internaţional de Studii şi Analiză Politică din capitala ucraineană. „Este improbabil ca Moscova să exercite presiuni asupra unei ţări susţinute de Uniunea Europeană", crede Tolstov.
Kazarin, însă, este de părere că ar fi bine ca Ucraina să se bazeze pe Statele Unite şi pe Marea Britanie, care au oferit anumite garanţii.
Republica Moldova, un