Piaţa rezidenţială a scăzut vertiginos în acest an din cauza crizei, antrenând şi creditarea ipotecară. Condiţiile de împrumut rămân restrictive, deşi clienţii plătesc rate mai mici decât acum şase luni. Creditarea ipotecară plăteşte tribut exuberanţei din anii trecuţi, când speculaţiile masive din piaţă au fost susţinute de bănci, care au acordat finanţări pentru achiziţia de locuinţe cu mult supraevaluate. Acum, atitudinea mai circumspectă a băncilor s
Piaţa rezidenţială a scăzut vertiginos în acest an din cauza crizei, antrenând şi creditarea ipotecară. Condiţiile de împrumut rămân restrictive, deşi clienţii plătesc rate mai mici decât acum şase luni.
Creditarea ipotecară plăteşte tribut exuberanţei din anii trecuţi, când speculaţiile masive din piaţă au fost susţinute de bănci, care au acordat finanţări pentru achiziţia de locuinţe cu mult supraevaluate.
Acum, atitudinea mai circumspectă a băncilor se poate observa din scăderea valorii creditelor acordate. Astfel, dacă în iunie 2008 băncile finanţau achiziţii de locuinţe în valoare de 1,4 miliarde de lei, în iunie 2009, suma a scăzut la doar 444 de milioane, deci la circa o treime. „Astăzi, băncile au un comportament foarte prudent faţă de finanţarea de orice fel de proiecte, industria din care acestea aparţin nereprezentând un criteriu de selecţie. Atât lipsa transparenţei informaţiei cu referire la clienţi, cât şi situaţia generală a pieţei financiare împing băncile să adopte o atitudine de expectativă“, crede analistul financiar Dan Ionaşcu.
Potrivit lui Şerban Iepure, directorul Biroului de Credit, restanţele la creditele ipotecare reprezintă 5% din total restanţe credite, adică circa 85 milioane euro.
Uşor cu EURIBOR-ul pe scări
Din vară, odată cu introducerea programului guvernamental Prima Casă, băncile au primit un imbold în ceea ce priveşte creditarea, profitul sigur,