Ne oferă dragostea lor necondiţionat, se bucură nespus când ne întoarcem acasă şi ne fac să ne simţim bine atunci când suntem într-o pasă proastă. Este vorba, desigur, despre prietenii noştri necuvântători.
Căţel sau pisică, mic sau mare, nu contează, pentru că orice animal de companie are, de regulă, aceeaşi influenţă benefică asupra ta.
Îţi ridică moralul, te răsplăteşte atunci când îl mângâi (toarce, latră sau doar dă din coadă) şi nu te trădează (se ataşează greu de alte persoane). Acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care specialiştii au căzut de acord: animalele de companie te menţin sănătos.
Sunt mici terapeuţi antistres
Te întorci obosit de la lucru ori ai o problemă de rezolvat şi eşti foarte agitat? E suficient să-ţi alinţi animăluţul pentru ca, în câteva minute, să te simţi deja mai lipsit de griji. Poate părea de necrezut, dar studiile o dovedesc.
De exemplu, atunci când mângâi o pisică, în creier se eliberează o cantitate considerabilă de endorfine, neurotransmiţători responsabili cu starea de bine, şi astfel este stopată producerea de cortizol, hormonul stresului, responsabil de apariţia unor afecţiuni precum bolile cardiovasculare.
Uneori, nici nu-i nevoie să-l mângâi, ci este suficient să-l vezi cum se-nvârte în jurul cozii sau cum aleargă dintr-un colţ în altul al casei de bucurie că te vede. În plus, animalele de companie îşi tolerează şi îşi acceptă stăpânul aşa cum este, ceea ce ne conferă un confort psihic.
Alungă stările depresive
Faptul că favorizează creşterea nivelului de endorfine nu este singurul motiv pentru care psihologii susţin că animalele de companie îţi dau bunădispoziţie şi alungă stările depresive.
Depresia este accentuată de multe ori de sentimentul de singurătate şi de izolare. Iar atunci când ai un animal de companie nu ai cum să te simţi singur, pentru că el îşi f