Anul viitor are mari şanse să fie cel mai calduros an înregistrat până acum, iar schimbările climatice provocate de acţiunile oamenilor vor fi un factor al acestui eveniment, informează serviciul meteorologic britanic.
Potrivit estimărilor, caracteristicile naturale ale climei vor contribui mai puţin la temperaturile de anul viitor decât au făcut-o în 1998, cel mai calduros an din ultimii 160, de când se ţine evidenţa.
Efectul El Niño, care este răspunzător pentru încălzirea oceanului Pacific, este mult mai slab decât în 1998, dar meteorologii britanici se aşteaptă ca emisiile gazelor de seră cel puţin să compenseze diferenţa.
În anunţul făcut de britanici la summitul asupra schimbărilor climatice de la Copenhaga se estimează în 2010 o temperatură globală medie mai mare cu 0,6 grade Celsius decât media anilor 1961-1990, adică de 14,58 grade. Prin comparaţie, în 1998 media a fost de 14,52 grade Celsius.
Dacă previziunile meteorologilor se adeveresc va fi o mare lovitură dată celor care sunt sceptici în privinţa schimbărilor climatice, argumentul principal al multora dintre aceştia fiind că temperatura nu a mai revenit la vârful atins în urmă cu 11 ani. Deşi s-a înşelat cu privire la vară anului 2009, serviciul meteorologic din Marea Britanie crede cu tărie în acurateţea prognozelor sale. A prezis corect că în 2009 va fi cu 0,44 grade Celsius mai cald decât media pe termen lung - anul acesta intrând în top 5 cei mai călduroşi ani. Totuşi, a greşit în 2007, pe care l-a anunţat ca fiind cel mai fierbinte an.
De asemenea, meteorologii britanici au anunţat că jumătate dintre anii din perioada 2010-2019 vor fi mai călduroşi decât 1998. Cu toate acestea, experţii spun că există posibilitatea ca recordul să nu fie doborât în 2010, mai ales dacă curentul El Niño începe să să-şi diminueze forţa mai devreme de