Cand trebuie sa faci pe Mos Craciun si nu stii exact ce si-ar dori persoana draga, Sarbatorile nu ti se mai par o perioada a bucuriei. Trebuie sa intelegi ca nu trebuie sa cumperi cadouri scumpe: ceea ce apreciaza oamenii la un dar este, de fapt, intentia.
Spre exemplu, un cadou care poate strica cuiva buna-dispozitie de Craciun este unul care nu i se potriveste sau care nu vine din inima. O fata nu isi doreste neaparat o rochie scumpa, ci poate un cadou hand-made de la prieteni, arata Sydney Morning Herald.
Pe masura ce ofertele si promotiile de Craciun incep sa devina tot mai agresive, ceea ce trebuie sa te intrebi tu, ca Mos Craciun delegat, este: de ce cumpar acest cadou?
Se intampla des ca, atunci cand cumperi un dar, sa iei de fapt un cadou pe care ti l-ai dorit tu - exista situatii nefericite cand o sotie primeste de la sot o bormasina.
Mai mult, atunci cand cumparam ceva foarte scump, exista pericolul ca persoana respectiva sa se simta jenata si indatorata. Atunci cand nu se cheltuie indeajuns insa, ajungi un fel de "Scrooge" al familiei.
Simon Blackburn, profesor de fisolofie la Universitatea Cambridge, spune ca darurile de Craciun reprezinta un mod prin care ne achitam de anumite obligatii: cum ar fi faptul ca prietenul este mereu langa noi cand avem nevoie de ajutor, faptul ca un vecin ne-a ajutat cu mutatul, fara sa se ajunga totusi la nivel de tranzactie comerciala.
"Daruirea are o functie ascunsa. Ne permite sa mentinem impresia ca este vorba despre prietenie, insa astfel nimeni nu ramane nimanui dator", spune acesta.
Psihologul Pavel Somov spune insa ca un cadou are legatura numai cu egosimul persoanei care il cumpara: "Daruind cadouri, luam inapoi ceva de valoare echivalenta", spune acesta.
Si atunci, cum daruiesti un cadou? Te multumesti sa cumperi ceva de