Afecţiunile inimii sau ale plămânilor îi pot face pe micuţi vulnerabili. Sursa: Reuters
Copiii şi adolescenţii cu probleme medicale grave, cum ar fi diabetul, afecţiunile neurologice, bolile de rinichi sau de ficat sunt în grupele de risc pentru infecţiile cu A/H1N1 şi pot suferi complicaţii majore din cauza gripei noi.
Expuşi sunt în special copiii mai mici de 2 ani, care nu au imunitatea formată. Mecanismele imunitare încep să se maturizeze de la vârsta de 6-7 ani. Din cauza bolilor cronice, micuţii riscă spitalizarea în terapie intensivă şi chiar moartea.
Evz.ro a realizat Harta interactivă a virusului în ţară, de la pacientul 0, confirmat în luna mai.
Stricteţe la terapia de bază
Medicii îi sfătuiesc pe cei care îngrijesc astfel de copii şi adolescenţi să le dea tratamentele pentru afecţiunea de bază cu stricteţe, să-i ferească de aglomeraţiile de la malluri, din sălile de spectacol, să nu-i ia cu ei când plătesc diverse facturi şi să-i încurajeze să facă mişcare.
Cum în România încă nu a fost avizat vaccinul pentru copiii cu vârste mai mici de 16 ani, este bine ca părinţii să stabilească, împreună cu medicul de familie, „un plan de intervenţie rapidă”, în cazul în care gripa îi va da târcoale micuţului. De asemenea, sunt foarte importante şi discuţiile despre acest plan cu profesorii de la şcoala unde învaţă copilul.
Boli congenitale de cord. Copiii care au aceste boli prezintă riscuri mari de complicaţii din cauza virusurilor gripale. „Le recomand părinţilor să nu meargă cu micuţii la supermarket în această perioadă, iar atunci când îi duc la medicul de familie să o facă în afara programului ori, mai bine, să cheme acasă doctorul. Când părinţii merg cu micuţii la locurile de joacă le recomand să facă un mic triaj epidemilogic, iar dacă obervă că sunt copii răciţi ac