Românii sunt mai degrabă speriaţi de posibile reacţii adverse ale serului care îi protejează de porcină decât de gripa propriu-zisă. Ziarul „Adevărul“ demonstrează în premieră că eventualele efecte secundare sunt asemănătoare cu cele ale vaccinului pentru gripa sezonieră faţă de care reticenţa este mai mică.
Groaza românilor faţă de gripa nouă este mai mică decât cea faţă de ac. Oamenii par să fie speriaţi de posibile reacţii adverse ori de efectele pe termen lung ale vaccinului împotriva A(H1N1).
Camelia Râmneanţu, 40 de ani, din Bucureşti, a găsit pe internet o mulţime de site-uri unde persoane care susţin că sunt medici fac o campanei furibundă împotriva acestor vaccinuri: „Se pare că, în timp, apar tot felul de reacţii ce pot fi mai periculoase decât gripa nouă. Oricum, nu mă învârtesc în medii unde să se fi înregistrat cazuri de gripă pandemică", spune femeia.
Mihăiţă Cristian Focşan, 18 ani, elev la Grupul Şcolar Industrial „Dimitrie Gusti" din Bucureşti, spune că a citit pe internet, dar a aflat şi de la un prieten asistent medical că vaccinul ar slăbi sistemul imunitar, aşa că nu are de gând să se vaccineze.
De efectele secundare pe care vaccinul împotriva gripei A(H1N1) le-ar putea avea se tem şi femeile însărcinate, mai ales că vaccinul nu a fost testat pentru ele. Din cele 1.340.000 de doze produse de Institutul Cantacuzino, nici 2% nu au fost folosite până acum.
„Adevărul" aduce în premieră detalii despre producerea vaccinului Cantgrip, contra virusului A(H1N1), şi face o comparaţie cu vaccinul contra gripei sezoniere faţă de care reţinerea românilor este mult mai scăzută.
Margareta Mazilu, directorul de producţie de la Institutul Cantacuzino, care fabrică ambele seruri, ne-a declarat că nu există nicio diferenţă de fabricare între cele două vaccinuri: „Noi facem la Cantacuzino vaccinul antigripal de 38 de ani după aceea