Putin peste o cincime din economiile populatiei la banci sunt concentrate in depozite de 100.000 de euro, desi ca numar acestea reprezinta doar 0,1% din total, arata datele Bancii Nationale pentru luna noiembrie.
In schimb, vasta majoritate a depozitelor sunt de mica valoare. 95% din depozitele populatiei sunt sub plafonul de 5.000 de euro, insa in acestea sunt concentrate doar 25% din economiile totale ale populatiei. In cazul companiilor, polarizarea spre depozitele de mare valoare este chiar mai mare: 83% din fondurile companiilor stau in depozite de peste 100.000 de euro, desi ca numar acestea reprezinta doar 1,8% din total.
"La companii a avut loc o migrare puternica catre sumele mari. Aceasta in sine induce o anumita vulnerabilitate in ceea ce priveste gestionarea de catre banci a activului si pasivului", a spus Ion Dragulin, directorul Directiei de stabilitate financiara din Banca Nationala, la un seminar organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.
In alta ordine de idei, Dragulin noteaza ca desi creditul acordat mediului privat practic a stagnat anul acesta, atat populatia, cat si companiile raman net datoare fata de banci.
Dezechilibrul este generat exclusiv de volumul foarte mare al creditelor in valuta, care depasesc cu mult depozitele in valuta ale populatiei si firmelor.
La lei, situatia este diferita, populatia si companiile avand depozite mai mari decat creditele luate de la banci. "Sectorul nebancar nu are venituri in valuta importante, astfel ca este expus la riscul valutar", spune Dragulin. Pe de alta parte, directorul Bancii Nationale subliniaza ca situatia datoriilor companiilor nu este foarte bine reflectata doar de datele raportate de bancile locale.
Companiile sunt mult mai indatorate
"Companiile sunt mult mai indatorate decat atesta situatia monetara. Trebuie avute in vedere toate