După ce situaţia economică a Greciei a început să-i pună pe jar pe oficialii europeni, a venit rândul Spaniei să prezinte motive de îngrijorare. Motivele? Aceleaşi ca şi în cazul elen: gradul foarte mare de îndatorare şi incertitudiea privind recuperarea economică. Agenţia de rating financiar Standard and Poor's a anunţat că a pus sub supraveghere situaţia din Spania şi a scăzut perspectiva economică a acesteia de la "stabil" la "negativ", după ce, la începutul ace
După ce situaţia economică a Greciei a început să-i pună pe jar pe oficialii europeni, a venit rândul Spaniei să prezinte motive de îngrijorare. Motivele? Aceleaşi ca şi în cazul elen: gradul foarte mare de îndatorare şi incertitudiea privind recuperarea economică.
Agenţia de rating financiar Standard and Poor's a anunţat că a pus sub supraveghere situaţia din Spania şi a scăzut perspectiva economică a acesteia de la "stabil" la "negativ", după ce, la începutul acestui an a scos-o de pe lista ţărilor notate cu AAA, dându-i ratingul AA+.
Anunţul S&P vine la puţin timp după ce ratingul suveran al Greciei a fost, de asemenea, deteriorat de către Fitch, în urma problemelor referitoare la deficitul bugetar şi la datoria publică.
Un eventual scenariu grec i-a speriat pe investitorii spanioli, astfel că Bursa de la Madrid a suferit o depreciere masivă în această săptămână.
Decizia de a plasa Spania sub supraveghere negativă pentru următorii 2 ani este justificată de aşteptările ca PIB-ul să aibă o creştere extrem de mică, iar deficitul bugetar să crească.
Guvernul estimează un deficit public de 9,5% din PIB în 2009 şi de 8,1% în 2010, în timp ce datoria publică va ajunge la 62,5% în anul viitor, în condiţiile în care limitele impuse de zona euro sunt de 3% pentru deficit şi de 60% pentru datoria publică.
Este adevărat totuşi că situaţia din Spania nu se compară cu cea a G