Notarii spun că introducerea certificatului energetic de la 1 ianuarie 2010 va conduce la scumpirea locuinţelor cu 5-10%, ceea ce va bloca piaţa imobiliară. În plus, chiar dacă proprietarii ar avea bani de acte, nu există suficienţi auditori energetici. Sursa: Sorin Antonescu
Dacă în Bucureşti sunt autorizaţi 176 de auditori energetici, în Teleorman nu este înregistrat niciun asemenea expert, potrivit unui comunicat remis de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR). De aceea, corpul auditorilor nu ar putea răspunde solicitărilor primite de la cei care vor să îşi vândă locuinţele. Practic, se înregistrează zilnic 500 de tranzacţii, în vreme ce numărul auditorilor energetici este de mai puţin de 400.
În plus, proprietarii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru obţinerea documentelor necesare vânzării, diferenţă ce se va regăsi în preţul de vânzare al locuinţelor.
“Chestiunea ridică două probleme: prima este că o astfel de reglementare va ridica preţul locuinţelor vechi cu cel puţin 5-10% - prin costurile suplimentare pe care le implică protecţia şi certificarea energetică, a doua problemă ţine de capacitatea redusă a corpului auditorilor energetici de a răspunde solicitărilor, lista acestora este extrem de redusă”, se arată în comunicatul Uniunii.
Potrivi legii, de la 1 ianuarie, pentru încheierea oricărui contract de vânzare - cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din blocurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanţă energetică al clădirii.
Taxele notariale din România sunt cele mai mari ridicate la nivelul întregii Uniuni Europene, potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei.
CITIŢI ŞI:
Prima Casă cu onorarii notariale de cel puţin 1.000 de euro
Cine plăteşte