În următorii ani, patinoarul va fi acoperit pentru a putea fi folosit mai multe luni pe an. Până atunci însă, turiştii se mai pot bucura de atmosfera nostalgică a patinoarului. Intrarea va fi gratuită în acest week-end
Patinoarul din Poiana Braşov este cel mai vechi edificiu de agrement „îngheţat” din judeţul Braşov. Amenajat în anii 70, a devenit în scurt timp cel mai renumit patinoar din ţară. „Era o aglomeraţie extraordinară. Se stătea şi câte 2-3 ore ca să se intre şi să se patineze. Tineretul venea atunci în valuri. Dacă aruncai o căciulă în aer, nu avea cum să cadă pe gheaţă. Cădea tot pe oameni. Acum nu mai vin decât turişti, sâmbăta şi duminica”, îşi aduce aminte Ovidiu Raicu (foto).
A pregătit gheaţa timp de 30 de ani
În vârstă de 60 de ani, el este cel mai vechi angajat de la patinoar. De meserie frigotehnist, braşoveanul a întins gheaţa sub picioarele patinatorilor timp de mai bine de 30 de ani. „În vremea aceea patinoarul funcţiona pe amoniac. Amoniacul este un gaz foarte toxic. Aveam 10 tine aici – era ca o bombă care dacă exploda nu rămânea o păsărică în toată poiana. Rădea tot, chiar şi Râşnovul. Acum funcţionăm pe antigel, avem o instalaţie ecologică”, a declarat Raicu.
Randament scăzut
Braşoveanul este nostalgic. Timpurile s-au schimbat, iar în municipiu au apărut locaţii mult mai moderne, astfel că braşovenii nu se mai înghesuie să patineze în Poiană. În plus, sistemul de menţinere a gheţii este energofag, are un randament scăzut şi nu este profitabil. Ţevile cu agent de răcire sunt turnate sub un strat de beton, după moda secolului trecut, astfel că stratul de gheaţă se formează după câteva zile. Una peste alta, administratorii mai au probleme cu proprietarii terenului, între cele două părţi existând un litigiu.
„Am încercat să aducem unele îmbunătăţiri, amenajări. Nu am putut să-l acoperim