Renumit pentru profesionalismul cu care lucrează, Alexandru Cameniţă este neurochirurgul pe care străinii din Spania, Israel, SUA şi Italia îl apreciază şi la care apelează cu încredere, pentru a-i vindeca. Prin mâna specialistului au trecut peste 10.000 de bolnavi.
Lucrează de aproape patru decenii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova şi în fiecare zi are planificate cel puţin două intervenţii chirurgicale. Chiar dacă este o persoană foarte ocupată, doctorul Cameniţă nu uită să răsfoiască, câte trei ore pe zi, cărţi de istorie şi beletristică. „Nu trebuie să te specializezi doar pe un domeniu, ci este recomandat să ai o cultură generală vastă. Am acasă o bibliotecă uriaşă, exact aşa cum am visat. În tinereţe dădeam ultimii bani pe un volum de literatură“, recunoaşte specialistul.
A trăit fără mamă de la 3 ani
Dacă bolnavii spun despre acesta că este un profesionist în toată regula, puţini ştiu faptul că Alexandru Cameniţă are o poveste de viaţă demnă de a fi ea însăşi un roman. S-a născut la Cuşmir, într-o familie de intelectuali. A rămas fără mamă încă de la vârsta de trei ani. „Mama mea a murit când eram mic, au omorât-o ruşii la doi ani după război. Am fost crescut de bunica şi tatăl meu, medic internist într-o localitate din judeţul Mehedinţi. Am suferit foarte mult după această pierdere, dar cu atât mai mult m-am ambiţionat să aduc o bucurie tatălui“, a adăugat doctorul.
De la Cuşmir la Bucureşti
Până să îmbrace halatul alb a fost însă nevoie de multe sacrificii. „Am învăţat la şcolile din Cuşmir, Cetate, Teslui, Craiova, Bucureşti şi Timişoara, pentru că a fost perioada grea de după război. M-am adaptat situaţiei“, mai spune doctorul. A avut însă un motiv destul de puternic să nu renunţe la carieră. „M-am născut să fiu medic. Cum există persoane talentate pentru pictură, pentru cariera muzicală, arhitectură