Gălăţenii calcă tot mai rar pe la dentist ignorând afecţiuni pentru care altădată ar fi mers la stomatolog Suferinţele dentare sunt mai neglijate ca oricând, deoarece, din cauza recesiunii, serviciile stomatologice au devenit inaccesibile
Consultaţiile periodice şi tratamentele stomatologice nu mai sunt la îndemâna oricui, în ultima perioadă. Drept consecinţă, afecţiunile neglijate se agravează, devenind şi mai greu se tratat.
Motivul principal îl constituie criza financiară, care grevează inclusiv grija pentru sănătate. Dacă la începutul anului trecut, pacienţii care mergeau la stomatolog decişi să-şi rezolve problemele dentare, indiferent de costuri, erau numeroşi, acum mulţi dintre ei pun mai presus alte cheltuieli stringente , indiferent de gravitatea situaţiei.
“Lumea vine la cabinet când nu se mai poate face nimic. Când durerile sunt insuportabile. A crescut numărul cazurilor care nu mai pot fi tratate. Sunt foarte multe persoane care vin la stomatolog şi vor mai întâi o evaluare a costurilor. În urma acesteia, în funcţie de buget, se decid pentru o lucrare de calitate medie, ca un compromis între preţ şi calitate. Sunt şi pacienţi care optează pentru materiale de calitate inferioară şi cu un preţ mult mai mic” ne-a declarat Andy Leibovici, medic stomatolog.
Creşterea preţului unei intervenţii stomatologice se datorează materialelor, cele mai multe achiziţionate din import, deoarece la noi în ţară nu se fabrică. Preţul lor este mare şi din acest motiv medicii stomatologi nu pot adapta preţul lucrărilor la criza finanaciară care afectează bugetul pacienţilor.
„Ne adaptăm cât putem la criză. Deşi preţurile materialelor achiziţionate au crescut, eu unul nu am crescut preţul lucrărilor. Am aceleaşi tarife ca în primăvara anului trecut. Şi să ştiţi că în România lucrăm cu materiale identice cu cele utilizate în Occident. La noi în