VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48
Acidul uric nu trebuie sa depaseasca valoarea de 7,2 mg/dl, un nivel mai ridicat de cristale datorandu-se depunerii de "urat de sodiu" in tesuturi, unei diete necorespunzatoare (consum de carne rosie, viscere - ficat, rinichi, fudulii - de la animale tinere, bere etc.). Alte cauze mai pot fi: o predispozitie genetica, o excretie scazuta, datorata unei insuficiente renale cronice, hiperparatiroidism, nefropatie, leucemii, administrarea unor medicamente etc.
Cand hiperuricemia atinge valoarea de 9 mg/dl incep sa apara tulburari la nivelul articulatiilor, cu dureri la baza degetului mare de la picior, apoi la genunchi, maini, coate, glezne, labele picioarelor, mai frecvent in timpul noptii, iar daca valoarea continua sa creasca si durerile nu cedeaza, se poate vorbi despre instalarea gutei.
Alopat, pentru scaderea nivelului de acid uric, la indicatia medicului se folosesc: Allopurinol, Colchicina, Indometacin, Zyloric, Benzbromaroma, 2 litri lichide pe zi.
Pentru a evita evolutia spre insuficienta renala, preventiv se vor lua cateva masuri: se corecteaza obezitatea, nu se vor consuma bauturi alcoolice, alimente bogate in purine (heringi, sardele, organe), grasimi (mezeluri, oua, produse lactate, lapte, cafea, diuretice, aspirina).
Pentru a elimina formarea de calculi urinari pe baza de urat de sodiu, consumati zilnic apa alcalina, apa plata magnetizata, 2 cani pe zi ceai din urmatorul amestec: urzica, ienupar, frunze de mesteacan, papadie, brandusa de toamna, coada-calului, porumbar (flori si fructe), siminoc, sparanghel, trifoi rosu, turita mare.
Consumati doua fructe pe zi cu pigment rosu, ciocolata, 300 ml compot de mere indulcit cu miere. Alti agenti care cresc eliminarea renala a acidului uric sunt Probenecidul si Febuxostatul, realizat recent in SUA. Un medicament nou