Copilul de 3 ani, găsit joi într-un ţarc pentru câini din Parcul Plumbuita, din Bucureşti, nu va fi înapoiat părinţilor care l-au abandonat, ci va fi dat în grija unui asistent maternal, în regim de urgenţă.
Cel puţin aşa susţin autorităţile, care arată că, până săptămâna viitoare, băieţelul va rămâne internat la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu”.
Ieri, starea lui era una ceva mai bună. „Are febră, probabil că a răcit după ce a stat joi în parc, până a fost găsit. În rest, este sănătos”, a declarat directoarea-adjunctă a Direcţiei de Sănătate Publică Sector 2, Maria Niţulescu.
Potrivit autorităţilor, care au reuşit să-i identifice familia, mama micuţului se află la maternitate, unde a adus pe lume încă un copil. „Tatăl lucrează doar ocazional, fără acte, iar mama nu are nicio sursă de venit. Iniţial, cei doi au refuzat măsurile de protecţie oferite de autorităţile locale”, au explicat oficialii primăriei.
Cazul băieţelului nu e unul singular şi ridică semne de întrebare asupra modului în care statul ar trebui să se implice în situaţia acestor familii. Reprezentanţii societăţii civile avertizează că familia care l-a abandonat pe micuţ e deja la a doua abatere, ceea ce indică lipsa unei monitorizări adecvate din partea autorităţilor.
Legea privind protecţia copilului le impune reprezentanţilor statului să facă tot posibilul să-l plaseze pe cel mic tot alături de părinţii biologici. Acelaşi act prevede însă şi obligaţia Direcţiilor de protecţie socială de a monitoriza şi sprijini familia cu bani sau consiliere socio-psihologică, pentru ca abandonul să nu se repete.
„Puşculiţele” abandonului
„Legea e bună, însă sistemul nostru nu permite o adevărată moni torizare a familiilor. Motivul: direcţiile nu au suficienţi asis tenţi sociali, iar mare parte dintr