Când nu vă permiteţi luxul de a merge la un profesionist care să vă ia cu mâna durerea din muşchi, puteţi încerca pe cont propriu.
Deşi masajul pare un lux, el poate deveni o parte absolut necesară într-un regim de antrenament în sporturile de anduranţă. Când aceiaşi muşchi sunt forţaţi să facă aceleaşi mişcări din nou şi din nou devin tensionaţi şi creează predispoziţie la accidentări.
De exemplu, la alergare, flexorii coapselor, tendoanele din spatele genunchilor şi fesierii se tensionează foarte mult, explică pentru cotidianul „The New York Times" Tim Crowley, antrenor la triatlon.
Mingea, un instrument potrivit
În aceste condiţii, masajul făcut acasă cu ajutorul unor obiecte simple devine o alternativă eficientă la saloanele costisitoare. Şi-n plus, când ai nevoie de un masaj, ai nevoie acum, nu joia viitoare la ora trei. Pe piaţa online, dar şi în magazine există materiale ajutătoare. De exemplu, cilindrii din spumă expandată sunt foarte potriviţi pentru a vă relaxa muşchii după efort. La fel, o minge de gimnastică.
Iar toate instrucţiunile de care aveţi nevoie le găsiţi pe internet în variante video. Dar nici nu trebuie să cumpăraţi neapărat kituri de masaj, întrucât diverse obiecte pe care le aveţi deja în casă vă pot fi de ajutor. Majoritatea mingilor mici cum sunt cele de golf, de tenis sau de baseball pot uşura durerea muşchilor.
Folosiţi-vă mâinile!
Rick Poley, autor al cărţii „Self-Massage for Athlets" („Automasaj pentru atleţi"), pledează pentru folosirea mâinilor. Totuşi, în ciuda avantajelor, automasajul are şi limitări. Terapeutul Cassidy Phillips îl compară cu igiena orală.
„Poţi să perii singur o parte din placă, dar tot trebuie să mergi la dentist pentru o curăţare completă", spune acesta. În mod cert, un masaj profesionist e mai eficient şi mai relaxant decât unul autoadministrat, mai ales când e vorb