Notarii avertizează că numărul redus al evaluatorilor şi lipsa normelor vor bloca piaţa. Proprietarii preferă să vândă acum. Sursa: Vlad Stănescu
Introducerea certificatului energetic va bloca definitiv tranzacţiile imobiliare, consideră reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).
Şi asta pentru că, dincolo de costurile suplimentare pe care le implică această evaluare, experţii care ar trebui să se ocupe de acest lucru sunt foarte puţini. „Dacă în Capitală sunt 176 de auditori, în Giurgiu sunt doar 3, în Ilfov, Călăraşi şi Ialomiţa câte unul, iar în Teleorman nici unul”, se arată într-un comunicat al UNNPR.
Statistica notarială arată că în birourile din ţară se fac circa 500 de tranzacţii imobiliare pe zi, ceea ce ar necesita tot atâtea certificări de performanţă energetică de către auditorii din ţară, al cărui număr nu depăşeşte 400 de persoane. Iar pregătirea unor noi specialişti necesită o perioadă mai lungă.
Evaluarea va scumpi sau ieftini casele
În aceste condiţii, notarii solicită Guvernului şi Parlamentului României analizarea soluţiei de amânare a termenului de aplicare a prevederilor, la o dată la care să poată fi pusă în practică o astfel de măsură. Specialiştii imobiliari spun că se aşteptau la o reacţie din partea autorităţilor abia în ianuarie, când ar fi fost clar că piaţa nu este pregătită.
„Unii vânzători s-au grăbit să vândă acum, în decembrie, tocmai ca să nu aibă de-a face cu această situaţie. În acest moment nu avem norme, iar specialiştii sunt foarte puţini”, susţine şi analistul imobiliar Liviu Ureche. Potrivit acestuia, mulţi clienţi s-au speriat că, odată cu acest certificat, vor fi dezavantajaţi şi vor trebui să scadă din preţul pe care îl puteau obţine acum.
Şi asta în condiţiile în care obţinerea certificatului îi va cos