Ionela Oana Urse (20 de ani) din Hunedoara a născut în urmă cu trei luni un băieţel. Tânăra mamă susţine că astfel a scăpat de grija serviciului şi are un venit sigur în fiecare lună. Mii de proaspete mămici aleg să stea acasă doi ani cu copilul, pentru că primesc un venit sigur din partea statului şi „fentează“ concedierile de criză.
Legea privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, intrată în vigoare la începutul acestui an, oferă proaspetelor mămici 85% din media veniturilor nete acumulate în ultimele 12 luni dinaintea sarcinii.
Femeile sunt mulţumite că de la începutul acestui an câştigă, stând acasă, între 600 şi 4.000 de lei lunar plus 200 de lei, cât este alocaţia copilului până la 2 ani.
Ionela Oana Urse (20 de ani) din Hunedoara nu primeşte prea mulţi bani de la stat, dar e suficient, spune ea, pentru că „a fi mămică este, cel puţin în aceste vremuri, un loc de muncă sigur".
A lucrat la o fabrică de componente auto şi la începutul anului 2008 a născut o fetiţă, iar de două luni are şi un băieţel. „De aproape doi ani primesc lunar o indemnizaţie de 600 de lei, la care se adaugă alocaţia primului copil, 200 de lei, şi mai nou a celui de-al doilea. Este mult mai bine în postnatal decât să lucrez din greu pe un salariu mic", a spus Ionela.
Proaspăta mămică mai spune că, deşi se descurcă destul de greu cu banii, soţul ei ar prefera să rămână din nou însărcinată în următoarele luni.
La nivelul judeţului Hunedoara există 3.700 de beneficiari ai indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, însă doar o persoană primeşte 4.000 de lei.
Banii le ţin acasă
În judeţul Bacău, aproape 5.000 de mame îşi cresc bebeluşii pe banii statului şi nu au de gând să întrerupă concediul postnatal. Este şi cazul Andrei Şuştac (29 de ani) care, în urmă cu trei luni, a adus pe lume un băieţel. „După noua lege primesc indemnizaţie de creşt