"Cine a castigat Revolutia din Romania", "Ceausescu, ultimul credincios in comunism" sau "Copiii lui Ceausescu platesc pretul politicilor sociale dezastruoase" sunt doar cateva din titlurile gasite in presa internationala, la 20 de ani de la revolutia din 1989.
De la remomorarea evenimentelor din 1989, din punctul de vedere al unui jurnalist strain, la prezentarea capitalismului in varianta romaneasca, Financial Times scrie despre contrastele dintre Romania anului 1989 si cea din 2009, dar si despre faptul ca fostii ofiteri ai Securitate au devenit promotorii pietei libere.
"In prezent, Romania este membra a Uniunii Europene si a NATO. Pana la prabusirea Lehman Brothers, in septembrie 2008, s-a bucurat de un boom economic de aproape un deceniu. Daca stai pe scarile cladirii Operei, care domina principala piata din Timisoara, poti vedea sucursalele a cel putin 12 banci vestice. McDonald's a pus stapanire pe parterul unei vile austro-ungare. Telefoanele functioneaza, la fel si robinetele", comenteaza jurnalistul Alec Russel, care a fost in Timisoara in timpul Revolutiei.
"Ultimul credincios fervent in misticul comunismului": astfel il numeste cotidianul Le Temps pe Nicolae Ceausescu.
"Sfarsitul lui Ceausescu a scos la iveala o realitate pe care nici macar romanii n-o banuiesc: dintre toti lideri blocului sovietic, Ceausescu era singurul si ultimul comunist fervent. Fara indoiala, conducea cu o mana de fier, se comporta ca un monarh absolut si tiranic, insa pasiunea pentru comunism era puternica", spun analistii publicatiei.
Ceausescu nu mai reprezenta incredere in ochii sefilor de stat straini, dupa ce era banuit ca ar fi incalcat Pactul din Helsinki, din 1975 prin care se interzicea modificarea frontierelor cu forta.
In 1989, Romania avea o productie de 60 de milioane de tone de cereale, care ar f