* Obiectiv Junior a realizat un sondaj, atât printre elevi, cât şi printre profesori şi părinţi, despre ce înseamnă pentru ei Revoluţia din 1989 * de asemenea, au fost chestionaţi în legătură cu perioada pe care o consideră mai favorabilă, cea de dinainte sau cea de după Revoluţie
Elena Gorgovan, 15 ani: Revoluţia a însemnat un eliberarea de sub cruda conducere a comunismului, eliberare de care România a avut mare nevoie. Deşi pentru economie, comunismul poate că a fost o perioadă propice, este mai bine acum din multe puncte de vedere, cel mai important ar fi faptul că acum avem dreptul la o exprimare liberă, lucru care nu era permis atunci.
Nymph, 16 ani: După părerea mea, Revoluţia a însemnat o cădere profundă pentru România, un drum spre haos absolut. Cred că a fost mai bine înainte de Revoluţie deoarece, deşi utilităţile erau mai puţine, se trăia bine şi atunci. Pe lângă aceasta erai mult mai în siguranţă decât acum. Nu îţi era frică de violuri, crime ori jafuri. Pe deasupra, vizionarea la TV care atunci era restricţionată, a fost un lucru benefic, zic eu. Toate prostiile pe care le ştiu copiii din ziua de azi, le ştiu de la TV.
Ciprian, 16 ani: Cred că Revoluţia a reprezentat punctul culminant al suferinţei oamenilor, al lipsurilor, al nevoii de a avea o gândire proprie. Faptul că l-au omorât pe Ceauşescu a fost lucrul de care ţara avea mare nevoie, cum spune vorba românească "ca de aer". Da, cred că era mai bine atunci, pentru că profesorii apreciau adevăratele valori. Chiar dacă erau mult mai exigenţi, veneau cu interes la serviciu să-i înveţe pe elevi. Nu se punea accentul pe teancul de diplome, pe notele pe care le luai, ci pe cunoştinţe acumulate.
Anca Grăjdan, 17 ani: Comunismul pentru români a însemnat o perioada de frică dar stabilitate din punct de vedere financiar. Regimul de austeritate impus de comunism a dus la revolt