Un nou studiu sugerează că viaţa solitară şi stresul pot juca un rol important în apariţia cancerului de sân.
Cercetătorii care studiază cobaii predispuşi la cancer au descoperit că izolarea şi stresul cresc de trei ori riscul de dezvoltare a tumorilor maligne, scrie cotidianul britanic „Times".
Animalelor ţinute separat le-au apărut de 84 de ori mai multe tumori decât celor care sufereau deja de cancer, dar trăiau într-o comunitate. De asemenea, cei dintâi au fost afectaţi de forme mai agresive ale bolii.
Cercetătorii sunt de părere că descoperirea e valabilă şi pentru oameni, întrucât atât şoarecii, cât şi oamenii sunt în mod natural fiinţe sociale care suferă de stres atunci când sunt ţinute în izolare. De asemenea, mecanismele biologice care declanşează cancerul de sân sunt asemănătoare la ambele specii.
Mai mult stres în izolare
Specialiştii de la Universitatea din Chicago, SUA, au comparat rezultatele obţinute de la femelele de şoarece cafeniu care fuseseră ţinute în grup cu ale celor ţinute în izolare. Şoarecii fuseseră programaţi genetic pentru a se îmbolnăvi de cancer, iar tumorile tindeau să apară când aceştia atingeau vârsta adultă.
Rezultatele, publicate în „Jurnalul Academiei Naţionale de Ştiinţe", arată că şoarecii care au trăit singuri au produs cantităţi mai mari de hormoni de stres şi au devenit mai sensibili la situaţiile stresante.
Martha McClintock, profesoară de psihologie la Universitatea din Chicago, este de părere că aceste rezultate trebuie folosite pentru a identifica factorii de risc social şi posibilităţile de intervenţie pentru a reduce incidenţa bolii.
„Pentru a putea face acest lucru, trebuie să privim problema dintr-o varietate de perspective, inclusiv examinarea surselor de stres din cartiere sau aspectele biologice ale dezvoltării cancerului", a explicat McClintock.
Studiul face pa