Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat vineri, cu 223 de voturi pentru şi 202 contra, cel mai complex pachet legislativ de la New Deal (din anii ’30) menit să reglementeze mai mult şi mai bine pieţele financiare. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie adoptată şi de Senat, care va lua în discuţie proiectul la începutul anului viitor. Legea are nu mai puţin de 1.279 de pagini. Printre cele mai importante reglementări se numără crearea unei agenţii pentru prot
Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat vineri, cu 223 de voturi pentru şi 202 contra, cel mai complex pachet legislativ de la New Deal (din anii ’30) menit să reglementeze mai mult şi mai bine pieţele financiare.
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie adoptată şi de Senat, care va lua în discuţie proiectul la începutul anului viitor.
Legea are nu mai puţin de 1.279 de pagini. Printre cele mai importante reglementări se numără crearea unei agenţii pentru protecţia consumatorului de servicii financiare, reducând atribuţiile în domeniu ale Băncii Centrale, crearea unui consiliu de supraveghere a pieţelor financiare. Actul normativ va reglementa pieţele instrumentelor financiare complexe- inclusiv derivatele. Legea dă puterea guvernului “să spargă” grupurile financiare mari, în caz că acestea ar putea ameninţa stabilitatea sistemului financiar dacă au probleme şi de asemenea să “naţionalizeze” firmele mari, ameninţate de faliment, care prezintă un risc sistemic.
Pentru a finanţa injecţiile de capital ale statului în firmele şi băncile cu probleme, legea propune lansarea unui fond de 150 de miliarde de dolari, care va fi constituit din contribuţii ale instituţiilor financiare.
Dezacord între republicani şi democraţi
Congressmanii democraţi din Camera Reprezentaţilor susţin că adoptarea acestei legi va inversa practicile laxe de pe vremea a