În 2005, a pus bazele asociaţiei de protecţie a animalelor„Clopoţel“. La adăpost sunt îngrijiţi acum peste 100 de câini, pisici, cai şi măgari.
Într-un judeţ în care animalele sunt tratate cu o cruzime de nedescris, în care problema câinilor vagabonzi copleşeşte autorităţile şi mai ales locuitorii, Mariana Crăciun a decis acum patru ani să ia atitudine. „Dintotdeauna mi-au plăcut animalele. Înfiinţarea asociaţiei, împreună cu soţul meu şi Cătălin Pavaliu, mi s-a părut un lucru firesc. Nu este uşor, dar animalele de la adăpost, care mă copleşesc cu afecţiune, mă conving zilnic că fac ceea ce trebuie“, spune Mariana Crăciun, preşedintele Asociaţiei „Clopoţel“.
Căţei cu proprietari elveţieni
Până a porni în lupta pentru protecţia animalelor, Mariana Crăciun preda biologia. A renunţat la catedră în favoarea vietăţilor pe care membrii asociaţiei le iau de pe străzi sau le cumpără de la proprietari a căror cruzime nu poate fi nici înduplecată, nici pedepsită. „Îmi trebuia mai mult timp pentru a mă ocupa de animăluţe, aşa că mi-am adaptat programul lor. Pentru a avea totuşi un venit, dau meditaţii, fac traduceri“, explică ea.
Adăpostul construit anul trecut în comuna Ţigănaşi adăposteşte 128 de câini, 48 de pisici, trei cai şi trei măgăruşi, fiecare cu povestea lui tristă, chiar tragică. Asta până au ajuns în primul loc în care au fost trataţi cu decenţă. Dar timpul nu a fost singura investiţie. Mâncarea, tratamentele pentru chiriaşii necuvântători şi salariile îngrijitorilor depăşesc adesea bugetul asociaţiei. „N-am primit sprijin pe plan local. Ajutorul vine de la prieteni din alte ţări“, spune ieşeanca.
Ajutorul primit de peste hotare s-a concretizat, printre altele, şi în adopţii internaţionale de animăluţe. De pe străzile Iaşiului, căţeii sau pisicile au ajuns în case din Franţa, Germania, Elveţia şi Belgia. Din mai 2008,