Numărul tot mai mic de donatori subţiază rezervele de sânge de la Centrul Judeţean de Transfuzii. Din cauza cantităţilor extreme de mici de sânge de pe stoc, cei care primesc transfuzii sunt doar pacienţii cu hemoragii masive.
Directorul Centrului Judeţean de Transfuzii, Mioara Hanţă, spune că în această perioadă aproape toate spitalele din judeţ, dar şi din ţară, cer cantităţi foarte mari de sânge şi, de aceea, rezervele pentru grupele "A" şi "0" s-au epuizat rapid.
"Mulţi dintre donatorii de sânge vin special pentru a-şi ajuta rudele care au probleme. Din păcate a scăzut numărul donatorilor care vin pentru bani.
În medie, numărul celor care vin să doneze sânge nu depăşeşte 30. Este un număr extrem de mic în comparaţie cu numărul bolnavilor din spitale care au nevoie de sânge pentru anumite operaţii", spune Mioara Hanţă.
Conducerea Centrului de Transfuzii speră ca măcar bonificaţia constând în tichete de masă în valoare de 60 de lei sa mai îngroaşe numărul donatorilor.
"Sper ca măcar în perioada Sărbătorilor de Iarnă numărul celor care vor să doneze să se mărească. Sunt mulţi bolnavi care au nevoie acută de sânge. În joc este viaţa lor", ne-a mai spus directoarea centrului.
Sânge de la Galaţi
Criza de sânge pune în mare dificultate activitatea la Spitalul Judeţean.
"Conturile sunt goale. Nu avem bani de medicamente şi nici pentru alte investiţii iar acum suntem în criză şi de sânge pentru transfuzii. Grupele "A" şi "0" lipsesc. Suntem obligaţi să ne împrumutăm şi noi, la rândul nostru, de la spitale din alte judeţe", a spus Nicoale Moise, directorul spitalului.
Pentru a face faţă urgenţelor, s-au luat cu împrumut zece pungi de sânge de la Centrul din Galaţi, în condiţiile în care solicitările pentru aceste grupe cresc de la o zi la alta.
Puţinii donatori care mai vin la Centrul de Transfuzii sunt sărmanii ca