Te-ai gandit vreodata ca poate cele mai utile capacitati ale omului, cand vine vorba de supravietuire, ar putea fi nu egoismul si competivitatea, ci blandetea si generozitatea?
Cercetatorii incearca sa demonteze mitul ca oamenii s-au nascut egoisti si ca evolutia face ca indivizii sa arate compasiune si sa colaboreze, in incercarea de a supravietui.
Dacher Keltner, cercetator la universitatea Berkeley, sustine ca omenirea a reusit sa se impuna ca specie intocmai datorita trasaturilor altruiste. S-a putea spune ca este vorba despre "selectia naturala a celor blanzi", arata PhysOrg .
"Din cauza ca pruncii sunt atat de vulnerabili, principala sarcina a omenirii este de a avea grija de altii. Oamenii au supravietuit ca specie pentru ca au captatat capacitatea de a-i ajuta pe cei care au nevoie si de a coopera. Asa cum a presupus Darwin acum multa vreme, simpatia este cel mai puternic instinct al omului", spune Keltner.
Echipa coordonata de Keltner a efectuat studii care arata ca oamenii sunt chiar predispusi genetic sa ajute. Studiile arata ca indivizii care poseda o anumita variatie a genei care duce la formarea oxitocinei, hormonul afectivitatii, pot sa citeasca mai usor emotiile celorlalti si sunt mai putin stresati in situatii tensionate. Oxitocina este secretata in sange si in creier si este o substana care pare sa ajute oamenii sa fie sociabili si sa iubeasca.
Alte studii arata ca interactiunea sociala poate duce la o viata mai sanatoasa. Cercetatorii incearca sa afle insa cum poate blandetea si altruismul sa aduca un statut social mai bun. Potrivit sociologului Robb Willer, cu cat suntem mai generosi, cu atat suntem mai respectati si avem mai multa influenta.
Persoanele generoase sunt respectate si influente
In cadrul unui studiu, Willer a dat participantilor anumite sume de bani si