Chimioterapia afectează sexualitatea? Diagnosticul de cancer pune punct relaţiilor intime? Răspunsurile la aceste întrebări sunt foarte importante pentru cuplurile tinere.
Medicul Sarah Dauchy, responsabil al unităţii de psiho-oncologie din cadrul Institutului Gustave Roussy Villejuif (Franţa), recunoaşte că răspunsurile la aceste întrebări sunt dificile atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici. "Un mare număr de pacienţi nici măcar nu îndrăznesc să abordeze aceste chestiuni, care totuşi sunt importante", adaugă medicul Dauchy. La unitatea pe care o coordonează, medicul Dauchy a iniţiat întâlniri de discuţii cu pacienţii afectaţi de cancer mamar, aflaţi la finalul tratamentului.
Pe de altă parte, medicul Pierre Bondil, cancerolog, urolog şi sexo-androlog în oraşul Chambery (Franţa) avertizează asupra lipsei de informaţii a pacienţilor. În urmă cu patru ani, medicul Bondil a creat dispozitivul ROSA pentru răspuns onco-sexologic pentru populaţia din zona Alpilor.
În 2006 a efectuat un sondaj despre cancer şi sexualitate pe un lot format din personal medical. Deşi toţi participanţii la sondaj au recunoscut importanţa informării pacienţilor asupra sexualităţii, totuşi doar 5% dintre medici consideră că deţin date suficiente pentru a oferi răspunsuri corecte. Şi, astfel, din păcate, aceste întrebări trec frecvent pe planul al doilea.
Toate centrele de luptă contra cancerului propun o consultaţie antidurere. De ce acestea nu ar face acelaşi lucru în privinţa sexualităţii, spune profesorul Stephane Droupy, urolog la CHU Nîmes şi responsabil al comitetului de andrologie din cadrul Asociaţiei Franceze de Urologie. Profesorul Droupy susţine că, în general, urologul informează bărbatul suferind de cancer. Este o obligaţie medico-legală, în condiţiile în care funcţiile erectile şi de reproducere sunt afectate.
To