Oricum am lua-o, decizia Curtii Constitutionale de a cere renumararea si reexaminarea voturilor nule este salutara, in circumstantele date. Si cei care cred in fraudarea alegerilor, si cei care sustin corectitutinea lor ar trebui sa fie multumiti de ea, pentru ca oricare va fi decizia finala in privinta validarii scrutinului, ea trebuie sa fie bine fundamentata.
Daca alegerile au fost fraudate, este absolut necesar ca frauda sa fie scoasa la iveala, iar daca ele vor fi validate, atunci este esential ca suspiciunile sa fie inlaturate (macar in mare parte, pentru ca in totalitate nu se poate niciodata). In orice caz, ar fi fost neinspirat, probabil, ca magistratii Curtii Constitutionale sa fi dat un verdict foarte rapid, indiferent care ar fi fost acesta.
O greseala poate fi insa obligarea BEC sa numere la Bucuresti voturile nule din toata tara. Institutul pentru Politici Publice a calculat ca 8 oameni pusi sa verifice 138 de mii de voturi ar avea nevoie de vreo doua saptamani pentru a face o treaba temeinica. Insa termenul expira luni la ora 15.
Ce surprize poate aduce aceasta renumarare?
Renumararea decisa de CCR poate determina invalidarea turului al doilea al alegerilor doar daca printre voturile nule se gasesc cel putin 35 de mii de voturi valabil exprimate si toate in favoarea lui Mircea Geoana. E totusi destul de greu ca asa ceva se poate intampla, avand in vederea ca reprezentatii PSD si PNL au semnat procesele verbale din sectiile de votare si apoi din birourile judetene. Desigur, daca se va descoperi acest lucru, este mai presus de orice indoiala ca alegerile trebuie refacute.
Reexaminarea voturilor nu poate stabili insa nici daca voturile nule sunt prea multe, nici prea putine, nici daca a fost vorba despre voturi initiale valabile, dar care au primit ulterior o a doua stampila de anulare. De altfel