Psihopedagogul şi-a dedicat viaţa bolnavilor cu probleme de sănătate mintală. Luptă cu încăpăţânare împotriva stigmatizării celor cu nevoi speciale. Misterul fiinţei şi tainele psihicului uman au fascinat-o mereu pe Adina Pascal. Tocmai de aceea, şi-a petrecut adolescenţa studiind lucrările marilor filosofi care au pus în centrul creaţiei cunoaşterea omului.
În 2002, şi-a luat licenţa în Sociopsihopedagogie la Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi şi a ales să intre în branşa celor care tratează persoanele cu probleme de sănătate mintală. Astfel, s-a angajat ca psihopedagog la Şcoala Specială nr. 5 din Botoşani şi, la scurt timp, a început să trateze 32 de copii cu nevoi speciale.
„Un pas important în recuperarea copiilor cu deficienţe neuromotorii este consilierea familiilor pentru a face faţă situaţiei speciale. Am dus o adevărată luptă pentru schimbarea mentalităţii, pentru a-i face să înţeleagă că nu este o ruşine să fii bolnav“, se confesează psihologul. După şedinţe de consiliere psihologică şi luni de terapie, tânăra a reuşit să convingă zeci de familii să îşi susţină copiii aflaţi în situaţii speciale, să-i ajute să se reintegreze în societate şi să se simtă normali şi utili.
Voluntariatul, a doua „meserie“
După doi ani petrecuţi alături de micuţii cu probleme de sănătate mintală, tânăra psiholog a dorit să sară şi în sprijinul adulţilor. „Am constatat cu surprindere că tot mai mulţi adulţi au probleme de sănătate mintală şi au nevoie de ajutor. Stresul de zi de cu zi, neajunsurile şi problemele cotidiene ne pot afecta sănătatea. Viaţa se poate schimba într-o clipă pentru că boala nu alege. Este foarte important să primim sprijin în aceste momente“, este crezul Adinei Pascal. În urma cu şase ani s-a încris ca voluntar la Fundaţia Estuar, care se ocupă de adulţii cu probleme de sănătate mintală. „Boala psihică poate fi trata