Doar cazurile a nouă minori daţi dispăruţi sunt şi acum în atenţia poliţiştilor, deşi formal sunt rezolvate. Dacă în cazul a două dintre fete se ştie că sunt fugite de acasă, alţi doi minori dispăruţi au plecat cu trenul şi nimeni nu mai ştie nimic de ei. Ceilalţi sunt dispăruţi în apele Dunării.
De 19 ani, la Compartimentul „Urmăriri", din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, al Inspectoratul Judeţean de Poliţie sunt nouă cazuri de dispariţie a minorilor care nu şi-au găsit rezolvarea juridică.
Subcomisarul Lilian Moise, şeful Compartimentului Urmăriri spune că multe dintre acestea sunt rezolvate pe fond:
„Practic avem elemente care să ducă la certitudinea că unele persoane sunt decedate. Lipsind, însă, obiectul cercetării, cadavrul celui dispărut, cazul rămâne în baza de date timp de 20 de ani, după care, alţi zece ani rămâne în baza pasivă".
Dunărea, principalul vinovat pentru dispariţii
Dintre cei nouă copii dispăruţi şi aflaţi în dosarele poliţiştilor despre câţiva se ştie sigur că s-au înecat şi nu au mai ieşit la suprafaţă. Este şi cazul unui băieţel de numai doi ani, Tudorel Zama, născut în 2005. Pe 31 martie 2007, copilul, din localitatea Frecăţei, se afla cu un grup mai mare de adulţi pe un bac rudimentar, care făcea legătura între localităţile Agaua din judeţul Brăila şi Gârliciu din judeţul Constanţa. A căzut accidental în apă şi de atunci nimeni nu l-a mai văzut.
Şi Leonard Podaru, născut în 1981, care a plecat la scăldat pe 7 iulie 1997, nu a mai revenit acasă. Părinţii i-au găsit hainele pe malul Dunării, acolo unde le lăsase pentru a se scălda.
„Este posibil ca trupurile copiilor să fi fost prinse între rădăcinile arborilor de pe mal şi s-au descompus în timp", a subliniat comisarul şef Marcel Drăgan, şeful Serviciului Investigaţii Criminale.
Cu trenu