Copiii mint de timpuriu, din tot felul de motive: ca să evite o pedeapsă, ca să-şi facă prieteni sau ca să deţină controlul asupra unei situaţii. Dar cum reuşesc cei mici să deprindă şi să dezvolte acest obicei? Aparent, imitându-şi părinţii.
O mână de învăţaţi au decis că e timpul să încerce să înţeleagă de ce mint copiii, scrie „New York Magazine". În acest sens, doctorul Nancy Darling de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA, a ademenit o duzină de elevi de liceu într-o pizzerie, pentru un experiment.
Fiecare puşti a primit câte un pachet de cărţi de joc, însă, în loc de dame de cupă şi valeţi de treflă, pe cărţile din interior erau scrise subiecte în legătură cu care copiii îi mint uneori pe părinţi. Cu o felie de pizza şi un pahar de suc în faţă, puştii au analizat împreună cu cercetătoarea temele şi motivele minciunilor.
„La începutul interviului, elevii au spus că părinţii sunt cei care le dau totul şi că, într-adevăr, trebuie, în schimb, să le spună tot", observa Darling, citată de „New York Magazine". Până la sfârşit însă, copiii au descoperit pentru prima dată cât de mult minţeau de fapt şi câte dintre regulile familiei încălcaseră.
Cam 98% dintre elevi au spus că şi-au minţit părinţii. Din 36 de teme, adolescentul obişnuit a spus braşoave în legătură cu 12. În general, minciunile lor au fost legate de lucrurile pe care au cheltuit banii de la părinţi, hainele pe care le-au îmbrăcat în afara casei, întâlnirile pe care le-au avut, filmele văzute şi alcoolul pe care l-au consumat. De asemenea, adolescenţii au minţit despre petrecerea timpului într-un anturaj cu care familia nu e de acord sau despre cum îşi petrec după-amiezele când părinţii sunt la serviciu.
Rezultatele experimentului nu au fost influenţate de faptul că unii dintre elevi aveau note foarte bune sau că participau la diverse activităţi educative extraşcolare