Pentru a amâna plata lor, patronii contestă în instanţă sancţiunile inspectorilor de muncă.Anul acesta, în regiunea noastră, au fost identificaţi 700 de angajatori care foloseau 1.450 de muncitori fără forme legale. Dorinţa patronilor de a obţine profit prin orice mijloace, chiar şi ilegale, a determinat dezvoltarea fenomenului muncii la negru.
Aşa se face că, în primele 11 luni din 2009, în Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea, au fost găsiţi 700 de angajatori care au folosit ilegal circa 1.450 de muncitori. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost identificate circa 1.300 de persoane muncind la negru pentru 600 de patroni.
Cu toate acestea, angajatorii refuză să plătească amenzile care se ridică la 1.500 de lei pentru fiecare muncitor fără forme legale.
„Majoritatea angajatorilor contestă în instanţă sancţiunile primite. Acesta este de fapt o modalitate de amânare a plăţii. Uneori procesul poate întârzia chiar şi un an", a declarat Ionel Petrea, inspectorul şef din cadrul Inspectoratului Teritorial al Muncii (ITM) Galaţi.
La rândul lor patronii susţin, însă, că de fapt, ei trebuie să câştige procersele deoarece nu meritau amenda.
„A fost o neînţelegere. Acum suntem în litigiu cu ITM. Avem proces în ianuarie", a declarat directorul societăţii gălăţene de scanfandri Atlanta HV Co, care a preferat să nu îşi spună numele.
Constucţiile şi comerţul atrag munca la negru
Cele mai multe dintre persoanele găsite în acest an lucrând fără forme legale munceau în construcţii şi comerţ, la care se adăugă, în funcţie de judeţ, alte domenii de activitate.
Spre exemplu, gălăţenii obişnuiesc să lucreze fără carte de muncă şi în spălătoriile auto. Buzoienii şi vrâncenii activează ilegal în silvicultură, exploatare forestieră, prelucrare lemn, confecţiilor textile, prestări servicii şi comerţ. În Brăila, se munceşte la ne